NEVAT wint Made in Holland Award

Om innovatieve producten uit ons eigen land in de schijnwerpers te zetten, is de Made in Holland Award in het leven geroepen. Hierbij beoordeelt de jury, samengesteld uit de juryleden van zowel de Techni-Show Innovatie Awards als de ESEF Awards, inzendingen op de ondernemersdrive, de promotiewaarde voor de maakindustrie in Nederland en het export- en business potential.

Winnaar Made in Holland Award 2014

Op dinsdag 11 maart 2014 werd de Made in Holland Award 2014 uitgereikt. De prijs ging naar NEVAT met het ‘Plantenmelk’-systeem, dat tevens met de ESEF Award voor Keteninnovatie naar huis ging. Dit systeem is volgens de jury een terechte winnaar op alle drie de punten. Met name het exportpotentieel van dit initiatief is groot.

NEVAT (Netwerk van Ambitieuze Toeleveranciers) heeft het initiatief genomen om een consortium bij elkaar te brengen dat de ElectroHydroDynamic Atomization technologie van de TU Delft verder gaat uit ontwikkelen en naar de markt brengen. Met deze Nederlandse technologie kunnen inhoudsstoffen van planten worden “gemolken”. Door een elektrostatisch veld op het naaldvormige blad los te laten, gaat de plant zijn afweerstoffen afgeven. De afweerstoffen van een plant lijken op de stoffen die de mens ook nodig heeft om te overleven. Denk daarbij aan het winnen van Taxol en stoffen die een alternatief kunnen zijn voor antibiotica.
De technologie wordt nu binnen het bedrijf Flora Fluids verder doorontwikkeld. De jury-overweging om NEVAT hiervoor de Made in Holland Award toe te kennen, luidt als volgt: “Uniek aan deze technologie is dat de bestanddelen uit planten kunnen worden ‘geoogst’, zonder dat de plant daardoor het loodje legt. Het project is een treffend voorbeeld van een samenwerking met een duidelijke rolverdeling tussen wetenschappelijk onderwijs, onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven, waarbij ook de financiering niet is vergeten.” De jury weet naast de unieke samenwerking in de totale keten, ook de combinatie van landbouw en techniek als typisch Nederlands te waarderen.

De partners die mede door NEVAT bij elkaar zijn gebracht zijn DCD, Wetering, LIOF, Holland Innovative, Rabobank Venlo, TU Delft, FIS (Feed Innovation Services, Wageningen) en de HAS Hogeschool. De nieuwe OEM-er die de plantenrobot verder gaat ontwikkelen en naar de markt zal brengen heet Flora Fluids.

Bron: ESEF.nl